Turism si cazare in Bucuresti … si ce te faci cu administratorii de bloc?

București este capitala României și, în același timp, cel mai populat oraș și cel mai important centru industrial și comercial al țării.

Populația de 1.883.425 de locuitori (2011) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană.

Conform estimărilor specialiștilor, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar în următorii cinci ani, acest număr va depăși patru milioane.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că numărul turiştilor străini care au vizitat România, în 2014, a fost de aproximativ 1,9 milioane, aceştia cheltuind peste 5,09 miliarde de lei.

În plus, în primele trei luni ale lui 2015 numărul turiştilor a fost cu 13% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate că e vizitat zilnic de mii de turişti, Bucureştiul nu are o strategie prin care să atragă turiştii. Primăria Capitalei a adoptat de curând o hotărâre prin care va investi lunar 500.000 de lei pentru a promova oraşul ca destinaţie turistică, începând din această vară.

Chiar daca Bucurestiul are tot interesul si toata dorinta de a atrage mai multi turisti, autoritatile au de upgradat foarte multe aspecte: metrou Otopeni – centru, infrastructura, renovare cladiri istorice, oferta turistica etc.

La nivel de populatie, locuitorii tineri ai capitalei sunt deschisi, moderni, binevoitori si majoritatea vorbitori de engleza.

Interactiunea cu turistii este interesanta si benefica in special in centrul capitalei.

Romanii sunt oameni primitori.

Pentru turisti ( calatori de site seeing si city brake, oameni de afaceri sau vizitatori) oferta de cazare este variata, pentru orice stil, gust si buget.

Alaturi de hoteluri si pensiuni, in Bucuresti exista si apartamente de inchiriat in regim hotelier

Cazarea intr-un astfel de apartament este mult mai atractiva, ca si costuri, spatiu la dispozitia turistilor si acces facil la toate punctele de interes, decat cazarea intr-un hotel.

Foarte multi turisti aleg acest gen de cazare, rezervand apartamente pentru sejurul lor prin intermediul portalurilor de rezervari online si prin rezervari directe.

Exista companii de profil care ofera spre cazare apartamente in regim hotelier in centrul capitalei, in blocuri fara risc seismic, apartamente clasificate si servicii profesionale.

Aceste apartamente sunt insa situate in blocuri rezidentiale in centrul Bucurestiului.

Si acum incepe povestea: aceste blocuri sunt ocupate si locuite de cele mai multe ori de oameni in varsta, usor de deranjat, nevorbitori de limba engleza, suspiciosi si suparaciosi.

Si desi apartamentele sunt clasificate de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, desi fiind declarate la autoritatile competente si singur, doar acest fapt in sine aduce o situatie de siguranta locatarilor blocului, de cele mai multe ori firma ce ofera cazare in apartament de inchiriat in regim hotelier se confrunta cu situatii de genul:

„ va trecem 7 insi la intretinere intr-un apartament de 3 camere…pentru ca faceti regim hotelier, nu aveti dreptul sa folositi liftul de cate ori vreti, montam camere la intrarea in bloc caci…dvs aduceti straini si negri, orice deranj in bloc este pus in carca apartamentului in regim hotelier, luati bani pe cazarile astea asa ca…sa platiti mai mult la intretinerea blocului, noua nu ne place sa avem trafic de persoane in bloc, unul intra, altul iese, sa va scoateti parchetul din apartament si sa va puneti mochete ca pe noi ne deranjeaza tocurile, de ce vin acasa la 2 noaptea?catelul meu ii aude, de ce fac dus la 01 noaptea..etc” si cate si mai cate.

O hartuiala constanta aplicata in special de administratori prea zelosi si garantat o primire prea putin calduroasa adresata turistilor.

Acestea in conditiile in care, turistii care aleg sa se cazeze in apartamente, sunt in general tineri sau angajati ai companiilor multinationale. Si sunt in cea mai mare parte respectuosi, atenti si mai educati intr-ale respectarii linistii publice, spatiilor comune etc decat s-ar putea crede.

Cand sunt realmente deranjati vecinii sau administratorul blocului se pot adresa Politiei cu plangere pentru disturbarea linistii publice. Dar aceste lucruri nu se intampla aproape niciodata.

Companiei noastre nu i s-a intamplat niciodata in 10 ani de zile o astfel de situatie.

Caci tine si de felul de turisti pe care ti-i doresti in apartamente.

Daca o astfel de companie, platitoare de taxe si impozite, isi respecta turistii, isi intretine apartamentele, isi respecta vecinii, isi plateste cotele de intretinere, nu ar trebui sa fie pentru nimeni o problema faptul ca in acel bloc, in plin centru, langa Magazinul Unirea, se cazeaza turisti straini.

Este la fel de adevarat ca inchirierea in regim hotelier in Bucuresti are o faima proasta, datorata in principal celor care fac aceasta afacere in mod ilegal.

Pentru ca in aceste cazuri apartamentele nu sunt pregatite pentru turisti, nu sunt declarate, cei care le administreaza se intereseaza prea putin de doleantele si drepturile locatarilor vecini, nu se platesc intretinerile, in apartamente intra cine vrei si cine nu vrei.

Dar asta nu justifica comportamentul obtuz, nerespetuos si abuziv al administratorilor de bloc, oglinda a opiniei vecinilor in varsta sau pur si simplu rau-voitori.

Trebuie mentionat ca un apartament se poate transforma in unitate de cazare numai cu acordul Asociatiei de Proprietari.

Dar si ca veniturile produse de un astfel de apartament sunt impozabile pe toate partile.

In conditiile respectarii legii un proprietar ar trebui sa aiba dreptul sa isi valorifice cum doreste proprietatea.

Si cum acordul Asociatiei de Proprietari este foarte greu de primit din cauza prejudecatilor si a lipsei de deschidere a locatarilor din centrul capitalei…sa faci turism in astfel de conditii devine o problema.

Inca speram ca societatea noastra sa se schimbe, sa conteze si sa ne dorim mai mult sa intervenim cand vecinul de la 3 isi bate sotia si mai putin cand in lift intra un francez.

Poate este de dorit aerul cosmopolit, educatia europeana si banii pe care ii aduc cu ei turistii atunci cand viziteaza Buucurestiul si poate le putem acorda ocazia de a surprinde Bucurestiul si din alta perspectiva decat cea a unei camere de hotel.